Vakantieboerderij te Wijhe

Kappestee Wijhe

Transformatie van een erf in samenwerking met opdrachtgevers, provincie Overijssel, gemeente Olst-Wijhe, architectenbureau 52Noord en de landschapsarchitect H.ten Have.

De oorspronkelijke boerderij is waarschijnlijk van 1875. De foto uit het begin van deze eeuw laat een eenvoudig type hallenhuis zien, bestaande uit een voorhuis met een schuur voor 20 koeien met een 2eterugliggende schuur (rechts) met aan de voorzijde een bakhuisje. Links op de achtergrond twee hooibergen. In 1955 is het bakhuisje verdwenen en is er een voorhuis aan de schuur gezet. In 1962 wordt dit voorhuis vervolgens vervangen door een eigentijds huis. In 2006 hebben de huidige eigenaren het hallenhuis weer voorzien van een nieuwe woongevel in lijn met het oorspronkelijke. De conclusie was dat de boerderij te vaak veranderd is om een individuele hoge waardebepaling te hebben, maar door het verhaal van wijzigingen ten gevolge van de veranderende maatschappij is de cultuurhistorische waarde belangrijk voor de streek en kan het een positieve bijdrage leveren aan de landschappelijke waarde van de streek door het terugbrengen van de historische dominantie.

Er is gekozen de oorspronkelijke orde te herstellen en het huis uit de jaren ’60 te transformeren tot een eenvoudige schuur met eraan gekoppeld een bakhuisje (grootoudershuisje) e.e.a. overeenkomend met de situatie rond 1900. De nieuwe onderdelen zijn terughoudend en eigentijds uitgevoerd en voorzien van houtendelen. In de ‘nieuwe schuur’ is een vakantieverblijf voor 12 personen ondergebracht. Voor meer informatie over verhuur zie www.kappestee.nl 

Gegevens:
Opdrachtgever: Kappestee
Architect: Architectenbureau 52Noord (Marcia Mulder) en landschapsarchitect H. ten Have
Foto's: 52Noord