Brandweerkazerne te Welsum

Nieuwbouw brandweerkazerne en uitbreiding dorpshuis te Welsum.

 

Welsum was al jaren opzoek naar een nieuwe locatie voor een brandweerkazerne en het dorpshuis de Bongerd groeide uit zijn jasje. In 2012 is besloten beide vragen te koppelen en samen te werken.

Het nieuwe gebouw wil een ingetogen aanvulling zijn voor het versterken van de dorpsidentiteit. De  landelijke stijlkenmerken zijns overgenomen in de nieuwbouw. De nieuwbouw geeft een gezicht aan de zuidelijke dorpsrand door een krachtige hoofdvorm neer te zetten verwijzend naar grote schuren uit de omgeving. Waarbij de uitbouw van de remise zorgt voor status, een front uit de klassieke architectuur. Samen vormen ze  een natuurlijke entree  van het dorp opgevolgd door de nonchalant geplaatste hooibergen van het bestaande dorpshuis.

Het programma van eisen was complex door de vele verschillende gebruikers en gekozen is het nieuwe gebouw een heldere opbouw te geven doormiddel van herkenbare oriëntatie punten. Zoals een ruime gemeenschappelijke gang met uitgangen aan beide zijden. De deuren zijn voorzien van herkenbare kleuren blauw voor het dorpshuis en rood voor de kazerne. De remise(stalling brandweerauto) is in massa het grootste volume, en is de fysieke kern van de brandweerkazerne en door meerdere grote en kleine raampartijen met de omliggende ruimtes verbonden. 

Speciaal is de 1e steen een pui in de zichtlijn van het dorpshuis met de remise.

De brandweerkantine en de jeugdruimte  hebben door middel van grote puien een  relatie met buiten en kijken uit over het voetbalveld respectievelijk de IJssel en het landelijkgebied. Beide ruimtes  zijn flexibel te gebruiken, hebben een dubbelle verdiepingshoogte , lopend tot in de nok, wat de luchtkwaliteit verbeterd zonder gebruik te hoeven maken van veel installaties. Maar bovenal zijn het intense karaktervolle ruimtes waar je graag wilt verblijven.

Aan de buitenzijde is gekozen voor hout passend bij de houtenschuren in de omgeving.

Als accent is er roodgekleurd folie achter het hout van de remise toegepast.

 

Gegevens:

Bouwtijd: 2012-2014

Opdrachtgever: gemeente Olst-Wijhe

Gebruikers: Dorsphuis de Bongerd en brandweer team Welsum

Architect: samenwerking van Architectenbureau 52Noord(Marcia Mulder) en Studio 11 (Bert-Jan Elfrink) Constructie: Bartels Apeldoorn

Installatieadvies: Speckschate

Bouwkosten: Bouwkostenbureau ten Have

Aannemer: Ludo Wijnhout

Installateur:Koetsier

Foto's: Veerle Koch, Arjan Sikkema en Marcia Mulder