Nieuwe Sallandse boerderij types

Sallands Erfgoed

Sallandserfgoed heeft 4 ontwerpers gevraagd nieuwe ontwerpen te maken voor Sallandse boerderijen.De ontwerpen zijn verzameld in een boek en zijn via de site www.stichtingsallandserfgoed.nl op te vragen.

De uitgangspunten van 52Noord  passen bij de karaktereigenschappen van Sallandse boerderijen: Boerderijen zijn karakteristiek, passen zich aan in de tijd, zijn praktisch en hebben een grote flexibiliteit. En boerderijen hebben van oudsher een natuurlijke kringloop.

Bij de restauratie van Sallandse boerderijen herstelt 52Noord vaak de hiërarchie tussen voorhuis en deel. Voor is openbaar, hier is ten alle tijde de voordeur en zijn er ruimtes met een duidelijke ordening en een grotere representativiteit en met verfijnde details. Achter is privé en vermengen de functies zich.

Naast  de uiterlijke typologie van de Sallandse boerderij is de constructieve opbouw de ruggengraat van het ontwerp. Juist daarom is het dat conStabiel, adviseur in bouwconstructie van af het begin meedenkt in het ontwerpproces.      

Gegevens:
Opdrachtgever: Sallands Erfgoed
Architect: Architectenbureau 52Noord Marcia Mulder
Constructie: conStabiel